top of page

Entisen opiskelijan tarina - Amanda

Päivitetty: 28. syysk. 2023


Kokemuksia Suho



Taustaa


Olen Amanda Paajanen, reilu kolmekymppinen espoolainen. Lukion jälkeen päädyin välivuodeksi töihin ruokakauppaan, ja jatkoin töitä opintojen ohessa opiskellessani leipuri-kondiittoriksi. Kaupan ala vei mennessään ja erilaisissa tehtävissä kolmessa eri myymälässä vierähti yhteensä reilu 13 vuotta.


Alanvaihto kävi useamman kerran mielessä, mutta vasta vuonna 2019 kokemani burn out sysäsi minut aktiivisesti työstämään ajatusta. Asiakastyöstä pidin edelleen, mutta halusin löytää työn, jossa saisin tehdä konkreettisia asioita hyvinvoinnin eteen ja keskittyä yhteen asiakkaaseen kerrallaan.


Alalle hakeutuminen


Olin jo muutamaan otteeseen vuosien saatossa harkinnut hierojaksi kouluttautumista ja googlaillut eri kouluja, kunnes löysin Suhon loppuvuodesta 2020. Ajatus Suholle hakemisesta jäi muhimaan. Seurasin koulun arkea somessa samalla, kun keräsin rohkeutta hypätä uuteen ja pelottavaan. Helmikuussa 2021 lähetin hakemuksen ja sain kutsun haastatteluun. Koronatilanteen vuoksi opiston johtaja Anniriikka Tervo haastatteli minua puhelimitse, ja keskustelussa taisi vierähtää yli tunti. Haastattelu vahvisti tunnetta siitä, että Suho olisi minulle sopiva opiskelupaikka – painotus anatomiaan, päätoiminen ja päivämuotoinen opiskelu, työharjoittelun monipuolisuus ja Anniriikan kuvailemat opetusmetodit. Jäin opintovapaalle töistä ja aloitin opintoni Suholla ryhmässä R59 elokuussa 2021.


Opiskelu Suholla


Ensimmäinen päivä jännitti, mutta samalla olin ihan älyttömän innoissani. Jännitys helpotti nopeasti, mutta innostus alaa kohtaan ei vieläkään! Opiskelu oli intensiivistä, mielenkiintoista ja monipuolista. Teoriassa käydyt asiat vietiin samana päivänä käytäntöön – ekalla viikolla opiskeltiin reisiluuta ensin kuvasta ja tekoluusta, jonka jälkeen palpoitiin (eli tunnusteltiin) opittuja luustokohtia vieruskaverin jalasta.


Työharjoittelun alettua teoriatunneilla opittuja juttuja pääsi heti viemään asiakastyöhön. Samoin harkassa vastaan tulleita asioita pääsi heti tuoreeltaan käymään läpi teoriapäivinä. Opettajamme Ilari Keckman ja Patrick Nyström jaksoivat koko vuoden kerrata asioita niin monta kertaa, että kaikki varmasti ymmärsivät. Tyhmiä kysymyksiä ei tarvinnut koskaan hävetä. Itse kysyin niitä lähes päivittäin, sillä huomasin oppivani anatomiasta ja tule-vaivoista paremmin, kun aidosti ymmärsin miksi, miten ja minkä takia.


Ilarin ja Patun opetustyyli oli hyvin keskusteleva. Välillä päädyttiin vähän opetetun aiheen vierellekin, kun kyselimme esimerkiksi lihasmuistista tai heidän omasta vastaanottotyöstään. Parasta opinnoissa oli se, että jokaiseen kysymykseen sai vastauksen – tarvittaessa seuraavana päivänä faktan tarkistuksen jälkeen.


Sain opiskeluvuodesta paljon enemmän kuin uuden ammatin. Opin itsestäni, löysin uudenlaista itsevarmuutta ja sain elämääni aivan ihania ihmisiä. Ryhmäämme muodostui upea yhteishenki. Opiskeluaikainen WhatsApp-ryhmämme laulaa edelleen viikottain vertaistukea, kysymyksiä, huumoria ja kuulumisia.


Yrittäjyys


Jo syyslukukauden aikana päätin, että haluan ryhtyä yrittäjäksi ja jäädä tälle alalle. Anniriikan vetämät yrittäjyysopinnot alkoivat puolessa välissä opintoja. Yrittäjyyden opinnoissa käytiin läpi terveydenhuoltoalan yrittäjän vastuiden ja velvollisuuksien lisäksi muun muassa starttirahan hakemista, liiketoimintasuunnitelman tekemistä, markkinointia, työhyvinvointia ja verkostoitumista. Lisäksi Anniriikka tarjosi jokaiselle halukkaalle henkilökohtaista sparrausta liiketoimintasuunnitelman tekoon ja tulevaisuuden kuvioiden miettimiseen.


Oma suunnitelmani alkoi pian konkretisoitumaan – perustaisin toiminimen ja hakeutuisin alkuun isompaan hieronta-alan yritykseen töihin ennen mahdollisia jatko-opintoja. En ollut vielä kerennyt hakea töitä, kun opettajamme Ilari kyseli tulevaisuuden suunnitelmistani. Keskustelun jälkeen hän tarjosi minulle töitä yrityksessään Flexus terveyspalveluilla. Olin työtarjouksesta yllättynyt, otettu ja kiitollinen. Irtisanouduin kaupan alan töistäni, ja heinäkuun alussa 2022 aloitin päätoimisen yrittäjyyden ja hierojan työt Flexus Ruskeasuolla.


Yrittäjyys on aika hyvin vastannut odotuksiani, eikä hyppy yrittäjyyteen lopulta ollut niin pelottava kuin olin aluksi luullut. Työläimmät paperityöt liittyivät toiminimen perustamiseen ja toiminnan aloittamiseen, sillä ne vaativat eniten ajatustyötä ja päätöksiä. Teen hierontatyötä Flexuksella viisi päivää viikossa, jonka lisäksi teen satunnaisia kotikäyntejä läheisille ja tuttaville. Arki on ollut kivaa; saan itse valita työvuoroni, joten muun elämän ja töiden yhteensovittaminen on helppoa. Asiakkaita on löytynyt heti ensimmäisestä viikosta lähtien, mikä on yllättänyt positiivisesti. Päivät eivät vielä kuitenkaan ole tasaisen täysiä, joten starttiraha tuo taloudellista turvaa.


Äitini on toiminut yrittäjänä koko ikäni, joten osasin odottaa päivien epätasaisuutta etenkin alkutaipaleelle. Haastavinta uudessa arjessa on ollut työn fyysisyys. Hierottujen asiakkaiden määrä on kasvanut huomattavasti koulun työharkkaan verrattuna, ja esimerkiksi otteiden monipuoliseen käyttöön täytyy kiinnittää huomiota rasitusvammojen välttämiseksi. Oma liikkuminen jäikin alkuun hieman vähemmälle kropan tottuessa uudenlaiseen arkeen.


Tulevaisuuden suunnitelmat


Vaikka hierojan työ onkin huippua, haluan tulevaisuudessa tehdä muutakin. Aion hakea opiskelemaan fysioterapeutiksi vuoden tai parin päästä. Haluan tehdä hierojan töitä ennen jatko-opintoihin hakeutumista, sillä uskon saavani opinnoista enemmän irti, kun tiedän millaiseen kuntoutukseen haluan tulevaisuudessa erikoistua. Hierontaa voin aina tehdä myös osa-aikaisesti, jos liikunnanohjaus onkin kuntoutuksen sijaan se juttu, joka fysioterapeuttina vie mennessään.


Amandan vinkit tuleville opiskelijoille


· Puhu rohkeasti Anniriikalle, jos esimerkiksi elämäntilanteesi tuo opintoihin haasteita. Koulun henkilökunta haluaa auttaa sinua opinnoissasi, ja yksilöllistä apua ja tukea saat aivan varmasti, kunhan uskallat sitä pyytää.

· Älä pelkästään opettele ulkoa, vaan opettele ymmärtämään ­– silloin tieto palvelee paremmin asiakastyössä.

· Panosta opiskeluun heti opintojen alussa, sillä itsellesi sopivien opiskelutekniikoiden löytämisessä voi mennä aikaa. Jaa myös hyvät opiskeluvinkit koko ryhmälle!

· Sinä opit kyllä – joskus hitaammin, joskus nopeammin. Älä vertaile itseäsi muihin, vaan hyödynnä muiden osaamista omalla oppimispolullasi. Pyydä apua ja kysy tyhmiäkin kysymyksiä. Usein joku toinen ihmettelee samaa, muttei uskalla kysyä.

· Kerratkaa etenkin käytännön tentteihin porukalla. Koululle saa jäädä koulupäivän jälkeen treenaamaan esimerkiksi palpaatiota.

· Tehkää oma WhatsApp-ryhmä ja käyttäkää sitä aktiivisesti! Kouluvuoden aikana meidän ryhmässämme jaettiin muun muassa videoita käytännön tekniikoista, muistiinpanoja esimerkiksi nivelten rakenteista, tsemppiviestejä ja kyselyitä työharkkavuorojen vaihtamisesta.

· Älä keskity pelkkään päämäärään, vaan muista nauttia matkasta ja arjesta Suholla! En ole missään muussa koulussa nauranut niin paljon kuin nauroin Suho-vuoden aikana.



Haku koulutuksiimme on käynnissä ympäri vuoden! Lisätiedot ja hakuohjeet löydät nettisivujemme Opiskelijaksi-osiosta.


Facebook ja Instagram: @suomenurheiluhierojaopisto


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page